Chili


Styrkan sitter i smaken

När vi pratar om chili är det egentligen ett samlingsnamn för flera arter av släktet capsicum. De mest kända chilifrukterna som paprika, habanero och tabasco känner nog de flesta till, men det finns tusentals varianter av chili att upptäcka.

Kapsaicin och scoville

Chilin har använts i matlagning i tusentals år. Att vi gillar styrkan är såklart en anledning. Chilifrukternas karaktäristiska hetta kommer från ämnet kapsaicin. För att mäta styrkan i en chili använder man scovillegrader. En vanlig paprika ligger runt 100 på skalan, medan den starkare jalapeñon mäter upp till 8 000. Världsrekordchilin Carolina Reaper kan nå upp till skrämmande 2 200 000 scovillegrader. Skulle du våga testa den?

Nu med mindre salt och socker

Varför inte testa en söt chilimix?

Till Chili Sweet

Chilins smakvarianter

Smaken är minst lika viktig som hettan. Chili kommer både i ren form och blandningar. Chilipeppar och chili flakes är gjorda av rena frukter, medan exempelvis chilipulver är en blandning av mald chilipeppar och andra kryddor som oregano, paprika, spiskummin, salt och vitlök. Det finns chilimixer som kan smaka allt från sött till lakrits, kaffe och russin.

Så tacklar du hettan

Man behöver inte vara rädd för chilins hetta. Ju oftare du äter chili, desto mer vänjer du dig vid styrkan och kan uppskatta smaken. Om det blir för starkt kan det vara bra att veta att du kan äta eller dricka något fett, som mjölk eller jordnötter – eftersom fettet löser upp kapsaicinet och lindrar den brännande känslan.


Våra chiliprodukter


Kryddsmart

Peppar

Svart på vitt om kryddan som finns i vartenda kök

Lär dig mer om peppar

Örter

En smakhöjare för alla tillfällen. Lär dig mer om örter och matlagning.

Lär dig mer om örter

Bakning

Så här ger du dina bröd och bakverk den där lilla extra nypan kärlek

Lär dig mer om bakning