3 potatisar (fast)
Rapsolja, att fritera i
3/4 dl Smetana
½ citron, rivet skal
3 msk löjrom eller annan önskad rom
Topping
Gräslök
Kockens citronpeppar
”Små lyxiga fågelbon” – potatis, citronkräm & löjrom
Ingredienser
6 stycken
Instruktioner
1. Skala och svarva potatisen fint. Har man ingen svarv kan man hyvla potatisen tunt och sedan strimla tunt. Lägg i kallt vatten.
2. Hetta upp olja i en kastrull till 155-160 grader.
3. Häll av och torka av potatisen med hushållshanduk. Krama till en boll av potatisen och lägg i en mindre sil. Sänk ner i kastrullen och fritera ”fågelboet” i 3 minuter, tills den är gyllene och krispig som chips. (Ta hjälp av ett verktyg för att hålla potatisen på plats i silen till en början, innan den blir hård och klarar att hålla sig på plats själv).
4. Ta upp från oljan, salta och ta hjälp av en matsked för att ta loss den från silen.
5. Vänd ihop Smetana med citronzest, lägg i en spritspåse.
6. Lägg löjrommen i en spritspåse.
7. Spritsa innan servering på citronkräm och löjrom. Toppa med finskuren gräslök och Kockens citronpeppar. Servera & njut!