Chilipeppar är ett samlingsnamn på arter inom släktet Capsicum. Till detta släkte hör bland annat paprika, spansk peppar, habanero och tabasco. Chilifrukterna används i matlagning hela eller i delar, färska, torkade eller rökta.
Arkeologiska fynd i Ecuador visar att chili odlades för mer än 6000 år sedan. En av de första européerna som upptäckte chilin i Västindien var Christoffer Columbus och han kallade dem för ”peppar”, eftersom de var kryddiga och starka precis som vanlig peppar. Chilipeppar är dock inte släkt med vanlig peppar (piper nigrum).
Chilifrukternas styrka mäts i så kallade scoville-enheter, vilket anger mängden capsaicin, det kemiska ämne som utgör styrkan. En mild chilisort kan ligga mellan 100-500 scoville, mellanstarka sorter mellan 1000-5000 scoville och riktigt heta ända upp till 570 000 scoville. Chilipeppar = ca 1000 scoville.
Chilipeppar hettar till i marinader, grillsåser, ris- och pastarätter, stekt potatis och köttgrytor som till exempel chili con carne.
Styrka: 1/5