Glutenfria minipajer

Ingredienser

Pajdeg

3 dl Lailas Blå Mjölmix

125 g kylskåpskallt margarin (margarin krävs för att degen ska hålla ihop, smör fungerar inte)

¼ tsk salt

2 msk kallt vatten

Fyllning

5 gula lökar

3 msk smör

2 tsk Kockens timjan

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde

2 dl riven vällagrad prästost

2 tsk dijonsenap

100 g urkärnade Kalamata oliver

¾ tsk salt

½ krm svartpeppar

ca 1 dl blandade örter, vi gillar kombinationen av timjan, gräslök, persilja

 

Instruktioner

  1. Blanda mjöl, margarin och salt med händerna i en bunke tills degen börjar smula sig. Tillsätt vatten och knåda ihop till en smidig deg. Låt degen vila i kylskåpet ca 20 min.
  2. Skala och skiva löken tunt, använd gärna mandolin. Smält olja i en stekpanna och stek löken på svag värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Stek löken tills den är helt genomskinlig och mjuk. Tillsätt timjan och fortsätt stek på låg värme i ytterligare 10 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Kavla ut degen på ett mjölat underlag och tryck sen ut i minipajformer. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  5. Vispa äggen lite lätt. Rör sen ihop med mjölk, grädde, ost, senap, salt och svartpeppar.
  6. Hacka oliverna.
  7. Fördela löken och oliverna i pajformerna och häll sedan över äggblandningen.  Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
  8. Vid servering toppa pajerna med finhackade färska örter.

Recept av

@dietistensval

Dietistens val - Caroline & Johanna

Leg. dietister Receptkreatörer och föreläsare Kokboksförfattare till: Dietistens val 2020 & Grönare middagar 2021

Produkter i receptet

Kontakta oss!