Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Jultapas

Vilda julköttbullar


Ingredienser

8-10 bufféportioner

500 g kall viltfärs t ex från vildsvin (eller valfri färs)
3/4-1 tsk salt
1 krm Kockens vitpeppar malen
2 krm Kockens köttfärskrydda
2-3 krm Kockens timjan
2 dl kall vispgrädde
3 äggulor
smör till stekning
lingon
ruccola eller hackad persilja

Tillagning

  1. Alla ingredienser ska var kalla för bäst resultat. Tillsätt salt och kryddor i färsen. Arbeta in äggulor och tillsätt grädde lite i taget tills det blir en lös smet. Överarbeta inte. Stek en klick smet för att se om det eventuellt behöver tillsättas mer kryddor.
  2. Rulla lite större köttbullar med vattensköljda händer. Stek dem gyllenbruna i en panna, inte alltför många åt gången. Låt dem eftersteka på svag värme tills de blir färdiga.
  3. Lägg dem på ett fat med en sticka i varje, strö över lingon och ruccola eller hackad persilja.

Tips!  Ringla gärna över lite Crema di balsamico.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan