Foto: Per-Erik Berglund/Znapshot

Ett måste på ostbrickan

Kex med Västerbottenost


Ingredienser

80-90 st

Kex
180 g ekosmör, svenskt
300 g vetemjöl
2 g salt
3 g Kockens bikarbonat
120 g Västerbottenost, riven
30 g mjölk, svensk ekologisk 3%
1-2 g Kockens rosépeppar, krossad

Dekoration
Kockens rosmarin
Kockens mejram
Kockens rosépeppar, krossad
havssalt

Tillagning

Blanda samtliga torra ingredienser ordentligt. Tillsätt tärnat rumstempererat smör och blanda tills det blir till en ”sandig” konsistens. Tillsätt därefter mjölk och den rivna osten och knåda till en smidig deg. Dela upp degen och rulla till rullar med en diameter på ca 4 cm. Rulla sedan varje rulle i en blandning av 2 msk mejram, 2 msk rosmarin, krossad rosépeppar och 1 tsk havssalt. Låt rullarna vila i kyl i minst ett par tre timmar för att sedan skära 5 mm tjocka skivor. Lägg dem på bakplåtspapper och baka i ugnen på 180 °C till vackert gyllenbrun färg.

Servera gärna med lite färskost och lufttorkad skinka.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan