Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Perfekt till picknicken

Vårprimörspaj med skinka 0/5 (2)


Ingredienser

4-5 port.

4 dl vetemjöl
150g kallt smör + till stekning
2-3 msk iskallt vatten

Fyllning
1 litet knippe späda morötter
1 mindre purjolök
1 knippe grön sparris
ca ½ knippe rädisor
salt och Kockens vitpeppar malen
ca 100 g riven ost
3 dl valfri kokbar grädde
4 ägg
1 tsk Kockens örter Provençal
1 tsk Kockens vitlökspeppar

Garnering
8-10 skivor lufttorkad eller valfri sorts skinka

Tillagning

1. Kör samman degen snabbt, bara tills den precis går ihop, i en matberedare eller för hand. Kavla ut degen och lägg i formen, låt stå i kyl ca 30 minuter.
2. Ansa grönsakerna och skär dem i mindre bitar, men ändå rätt stora så man ser vad det är. Fräs grönsakerna tills de mjuknat något. Krydda med en aning salt och vitpeppar.
3. Nagga pajbottnen och förgrädda den i 200 °C i ca 10 minuter. Ta ut formen och fördela grönsakerna i den. Blanda ner den rivna osten så att grönsakerna ändå sticker upp.
4. Vispa ihop äggstanningen med kryddor och häll över pajskalet. Grädda i 200 °C i ca 35 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
5. Serveras ljummen eller rumstempererad (skinkan tas med i förpackningen och läggs på strax innan servering).

Servera gärna tillsammans med en tomat- och rödlökssallad.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: