Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kryddrikt från Afghanistan

Shami Kebab – hamburgare


Ingredienser

ca 15 mindre biffar

1 dl röda linser

500 g köttfärs

3 skalade vitlöksklyftor

1 grovt hackad gul lök

1/2 -1 hackad röd pepparfrukt utan kärnor

1/2-1 hackad grön pepparfrukt utan kärnor

1 tsk Kockens kummin hel

4 st Kockens kardemummakärnor

6 st Kockens kryddpeppar hel alt. 2 krm Kockens kryddpeppar malen

½ tsk Kockens kanel malen

2-3 tsk Kockens ingefära malen

2-3 tsk Kockens kofta masala

1 tsk salt

1 ägg

olja, smör till stekning

Till servering

Tannouri bröd

Naturell yoghurt

Sallad

Tillagning

Lägg de röda linserna i rikligt med kallt vatten. Låt stå till nästa dag. Lägg de avrunna linserna i en matberedare tillsammans med vitlöksklyftor, lök och pepparfrukter. Stöt i en mortel kummin, kardemumma och kryddpeppar till ett grovt pulver och tillsätt i tillsammans med linserna. Tillsätt sedan salt och ägg och mixa samman till en massa. Ta upp linsmassan och blanda med köttfärsen till en smidig färs och forma biffar. Stek dem ett par minuter på varje sida.

Serveras med bröd, naturell yoghurt och sallad

 

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: