Recept av: @bakamedfrida

Semlor med vaniljkräm

0/5 (1)

Recept av:
@bakamedfrida


Ingredienser

25 stycken

25 g jäst

3 dl mjölk

1 dl strösocker

1 msk Kockens ekologiska kardemumma

1 nypa salt

ca 10 dl vetemjöl

50 g rumsvarmt smör

+ 1 ägg till pensling

Fyllning

3 dl vaniljkräm

4 dl vispgrädde

Tillagning

Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget. Knåda ihop en smidig deg för hand eller i maskin.

Stjälp upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Rulla degen till en rulle och dela i 25 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en tight boll och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 1.5 timme.

Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter – till gyllene. Låt svalna. Klipp lock av toppen på bullarna – gärna i trekanter. Gröp ut inkråmet och fyll hålet med vaniljkräm. Spritsa över vispgrädde och lägg på locket försiktigt. Pudra över florsocker innan servering.

Liknande recept: