Recept av: @matfashionistan

Semlor med kardemumma

5/5 (1)


Ingredienser

ca 20 stycken

25 g jäst

3 dl mjölk, ljummen 37 grader

150 g smör

1 dl socker

1 tsk Kockens kardemummakärnor

2 krm salt

1 ägg

Ca 7 dl vetemjöl

1 uppvispat ägg till pensling

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm upp mjölken till 37 grader fingervarmt, låt smöret smälta med i.
  3. Tillsätt socker ner i jästen och rör i den ljumna smör-mjölken.
  4. Tillsätt salt och mortlade kardemummakärnor, rör tills jästen smält helt.
  5. Börja successivt portionera i mjölet medan maskinen går. (eller för hand)
  6. När hälften av mjölet hällts i, tillsätt ett ägg.
  7. Portionera sedan i resterande mjöl successivt. (Degen skall ej kladda, men ej vara för stum.)
  8. Låt jäsa ca 45-50 min till dubbel storlek under bakduk.
  9. Sätt ugnen på 180 grader varmluft
  10. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Tryck inte ut någon luft ur degen utan skär den i mindre bitar och forma runda bullar mot bakbordet med en kupad hand. (Degen ger ca 20 minisemlor.)
  11. Låt de runda små bullarna jäsa på plåt täckt med bakplåtspapper i ca 25 min.
  12. Pensla bullarna med uppvispat ägg och sätt sedan in plåt för plåt i 7 min.
  13. Ta ut och låt bullarna svalna på galler

Liknande recept: