Foto: Per-Erik Berglund Znapshot

Vilt med goda tillbehör

Salviastekt hjortinnanlår

0/5 (3)


Ingredienser

4 port.

Hjortinnanlår

600 g hjortinnanlår

salt

Kockens svartpeppar grovmalen

1 tsk Kockens salvia

Grönsaker

2 st morötter

12 st smålökar, skalade

12 st björnbär

½ ask krasse

Björnbärsgelé

1 lit björnbär

3 dl socker

1 tsk Kockens vinsyra

Skysås

2 dl viltbuljong

1 dl rött vin

2 st schalottenlökar, skalade, strimlade

1 tsk Kockens svartpeppar grovmalen

Maizena redning

Tillagning

Hjortinnanlår

Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör och olja. Rulla sedan i salvia. Sätt in i ugnen på 100oC tills köttet har en innertemperatur på 56 °C. Låt köttet vila i minst 5 minuter. Skär upp den i fyra bitar och krydda snittytan med flingsalt.

Grönsaker

Bryn moroten runtom i smör, krydda med salt och peppar. Baka den i ugn tillsammans med hjorten tills den är helt mjuk. Koka löken i saltat vatten tills den är helt mjuka. Halvera björnbären.

Björnbärsgelé

Lägg bären i en stor kastrull. Tillsätt vinsyran. Låt det koka på svag värme tills all vätska försvinner. Häng av i silduk eller saftmaja. Mät upp 3 dl saft och låt den koka upp, tillsätt socker och låt det koka ihop tills den börjar tjockna. Häll upp på rena burkar.

Skysås

Koka samman alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och socker. Red av med maizena. Koka såsen till lagom konsistens.

Avslutning

Servera på varma tallrikar och garnera med krasse.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan