Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Hembakat bröd är godast!

Saftiga kryddiga bröd


Ingredienser

3 bröd

Dag 1

10 dl rågsikt

5 dl grovt rågmjöl

1 msk salt

1 påse Kockens brödkryddor á 18 g

1 l kokande vatten

1 msk ättikssprit

Dag 2

1 dl vatten ca 37 °C

2 msk olja

3/4 dl mörk sirap eller brödsirap

50 g jäst

11-12 dl vetemjöl special fullkorn

Tillagning

1. Dag 1. Blanda mjöl, salt, och kryddor i en assistentskål. Koka upp vatten. Tillsätt ättikssprit och häll det heta vattnet över mjölet.
Arbeta samman degen i ca 5 minuter i maskin. Låt stå övertäckt i rumstemperatur över natten.

2. Dag 2. Rör samman vatten (37 °C), olja, sirap och jäst. Häll det över degen i skålen. Blanda och tillsätt lite vetemjöl i taget. Arbeta samman i maskinen tills det blir en smidig men inte alltför fast deg. Degen ska vara ganska klibbig. Strö över lite mjöl och låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek, ca 1 timme.

3. Dela degen i 3 bitar, forma limpor som läggs i bakpapperskklädda formar. Nagga till botten. Låt jäsa tills degen reser sig igen efter lätt tryck, ca 1 timme.

4. Blanda mörk sirap med vatten 50/50 och pensla bröden lätt. Sätt in bröden i 200 °C, sänk till 175 °C genast och grädda ca 60-70 minuter. Låt svalna inrullade i handduk

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan