Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Saffranssemlor med lingongrädde

5/5 (1)


Ingredienser

ca 15 stycken

1 paket (0,5 g) Kockens saffran

1 sockerbit

ca 25 g jäst

75 g mjukt smör

2 ½ dl mjölk

½ dl socker

2 krm salt

6-7 dl vetemjöl (knappt 400 g)

ägg till pensling

pärlsocker

mandelspån eller hackade nötter

Fyllning

ca 225 g mandelmassa

½ tsk Kockens kardemumma malen

½-¾ dl mjölk

Garnering

ca 4 dl vispgrädde

½ -¾ dl lingonsylt

Tillagning

  1. Stöt samman saffran och sockerbit i en mortel. Ljumma mjölken tillsammans med saffranssockret till 37 °C. Smula ner jästen i en degskål och tillsätt sedan degvätskan, socker och smör i mjuka klickar. Tillsätt salt och vetemjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en ganska lös men smidig deg.
  2. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  3. Ta upp degen och arbeta lätt samman med några få tag. Forma en längd och dela i bitar. Forma bullar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta tills degen reser sig igen efter ett lätt tryck, ca 30 minuter.
  4. Pensla med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelspån eller hackade nötter. Grädda i 225 C ° i 8-10 minuter. Låt svalna.
  5. Skär ett litet lock av varje bulle. Riv mandelmassan grovt och blanda med så pass mycket mandelmassa och kardemumma tills den blir bredbar.  Bred detta på bullarna.
  6. Vispa grädden och önskad mängd lingonsylt. Spritsa eller klicka över lingongrädden och lägg på lock. Sikta över florsocker.

Liknande recept: