Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Saffranskladdkaka

2.5/5 (2)


Ingredienser

8-10 bitar

100 g smör

0,5 g Kockens saffran

100 g vit choklad

2 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

rivet skal från ½ citron

ca 1 msk pressad citronsaft

2 ½ dl vetemjöl

mandelspån

Tillagning

  1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.  Mortla saffran tillsammans med en sockerbit. Lös upp saffranssockret med 3-4 tsk konjak, brännvin special eller liknande.
  2. Smält smöret och tillsätt saffranslösningen. Tag kastrullen från värmen och rör ner vit hackad choklad. Rör om tills chokladen smält.
  3. Blanda i socker, vaniljsocker och ett ägg i taget. Rör ner saft och citronskal. Sikta ner mjölet under omrörning. Häll smeten i formen, strö över mandelspån och grädda i 200°C i ca 18 minuter.
  4. Låt stelna i formen. Lossa och lägg upp på fat. Servera gärna tillsammans med bär och vispad grädde.

Liknande recept: