
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Saffransglass
Ingredienser
ca 6 portioner
1-1½ påsar (á 0,5 g ) Kockens saffran
1-2 sockerbitar
5 dl vispgrädde
1 burk (397 g) kondenserad mjölk
saften av ½ citron
ev 2-3 msk florsocker
Tillagning
- Stöt samman saffran med socker i en mortel. Sjud upp ca 3 msk av grädden tillsammans med saffranssockret i en kastrull under omrörning. Låt det svalna.
- Vispa grädden lätt, till löst skum och tillsätt den kondenserade mjölken. Vispa alltsammans tills det börjar tjockna. Smaksätt med saffranslösningen, citronsaft och eventuellt florsocker.
- Häll smeten i en bakpapperstäckt form, t ex en brödform. Ställ in i frysen. Ta fram formen 5-10 minuter innan servering.
- Serveras till våfflor med bär och vispad grädde eller som glass i coupeglas med samma tillbehör.