Foto: Per-Erik Berglund/Znapshot

Toppas med blomkålscrème

Rimmad torsk med tillbehör


Ingredienser

4 port.

Rimmad torsk med stjärnanissalt

500 g torskfilé, grönmärkt, putsad och utan skinn

0,5 dl flingsalt

2 st Kockens stjärnanis

1 msk olivolja

1 msk dill, hackad

Blomkålscrème

500 g blomkål, delad i bitar

3 dl grädde

3 dl mjölk

30 g smör

Salt

100 g blomkål, plockade miniknoppar

1 msk olivolja

1 tsk citronsaft

Salt

Svecia

50 g Svecia XO, fint riven

50 g rågbröd, grovt rivet

1 msk olivolja

0,5 ask smörgåskrasse

Salt

Tillagning

Rimmad torsk med stjärnanissalt

Mixa saltet med stjärnanisen till ett pulver. Skär torskryggen i två stycken delar på längden, ca 3×3 cm tjocka. Strö över stjärnanissaltet och gnid in i fisken. Låt rimma i 30 min. Skölj sedan fisken i kallt vatten och torka den torr. Hetta upp en teflonpanna och stek fisken på varje sida ca 40 sekunder. Rulla sedan fisken i dill och därefter i plastfilm, dra åt så det liknar en smällkaramell. Låt den tillagas färdig av eftervärmen. Kyl därefter fisken. Skär den sedan i små stubbar eller bryt i vackra flakes.

Blomkålscrème

Koka blomkålen mjuk i gräddmjölk. Tag 1 dl vätska åt sidan och häll sedan av vattnet. Mixa blomkålen helt slät med smöret, justera konsistensen med vätskan. Smaka av med salt. Den här crèmen kan serveras både varm och kall.

Krydda blomkålsknopparna med olivolja, citron och salt.

Svecia

Stek det rivna rågbrödet krispigt i oljan. Krydda med salt. Blanda med Svecian och krassen när det svalnat.

Servering

Arrangera på vackra tallrikar och servera med en gång.

 

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan