Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Fira Halloween med stil

Pumpapaj ‘American Style’


Ingredienser

6 bitar

Botten

125 g kallt smör

3 dl vetemjöl

2-3 msk kallt vatten

Fyllning

ca 350 g urgröpt pumpa utan kärnor (butternut) OBS inte prydnadspumpa

2-3 msk vatten

1 krm salt

2 ägg

¾ dl socker

1 tsk Kockens kanel malen

1 tsk Kockens ingefära malen

½ tsk Kockens kardemumma malen

1 dl vispgrädde

Tillbehör

vispad grädde

Tillagning

1. Blanda samman degen i en matberedare eller för hand. Kavla ut degen så den passar en form som är ca 22 cm i diameter. Spara lite deg till garnering. Nagga och sätt in i kyl i ca 30 minuter.

2. Skär pumpan i mindre bitar och låt sjuda den mjuk med vatten och salt. Mixa därefter pumpan till en slät puré.

3. Förgrädda skalet i 200 °C i ca 10 minuter. Kavla ut resten av degen och ta med pepparkaksform ut små figurer, lägg in dem i kylen så länge.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner kryddor och rör ner purén och grädden. Häll smeten i formen och grädda i 200 °C i nedre delen av ugnen i 40 minuter eller tills den stelnat. Lägg på garnering efter ca halva gräddningstiden. Täck eventuellt över pajen mot slutet av gräddningen.

Servera pajen ljummen med vispad grädde till.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: