Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Klassiska

Pepparkakor


Ingredienser

ca 100 stycken

2 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vatten
125 g smör
1 msk Kockens kanel malen
1 ½ tsk Kockens ingefära malen
½ tsk Kockens kryddnejlika malen
½ msk Kockens bikarbonat
7 ½ dl vetemjöl + till utbakning

Tillagning

  1. Häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och dra ifrån kastrullen. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med kryddorna under omrörning tills allt smör smält. Låt svalna något.
  2. Blanda mjöl med bikarbonat och tillsätt under omrörning. Det blir en lös deg, men den sväller. Täck bunken noga med plastfolie och låt vila till nästa dag.
  3. Kavla ut en bit deg i taget med hjälp av mjöl till en tunn platta. Tag med formar ut önskade formar.
  4. Grädda dem i 200° C i ett par minuter, passa noga!

TIPS! Har man en form med hål i mitten passar det bra till receptet ”Dubbla pepparkakor med fyllning”. Har man ingen form med ett hål kan man ta hjälp av ett litet glas eller rör för att stansa ut hål i mitten på pepparkakorna

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan