Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med smaker från Bolivia

Pastel de Quinoa – Quinoagratäng


Ingredienser

4 port.

3 dl röd eller vit quinoa

½ dl mjölk

1 msk smör

Kockens svartpeppar malen

salt

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

500 g köttfärs

1-1 ½ msk Kockens pimienta roja

2 msk hackad persilja

½ röd paprika

2-3 skållade, skalade tomater

1 msk finhackad selleri

2 dl hett vatten

10 urkärnade svarta oliver

ost

2 hårdkokta ägg

smör/olja till stekning

1 ägg

Garnering

2 hårdkokta ägg, klyftade

1-2 skivad späd salladslök

Tillagning

Koka upp quinoa enligt anvisning på förpackningen. Tillsätt mjölk, smör och mosa samman. Smaka av med salt och peppar.

Skala och hacka lök och vitlök. Bryn köttfärsen smulig och tillsätt löken som får fräsa med en stund. Tillsätt pimienta roja, persilja, paprika, tomat, selleri och hett vatten. Låt sjuda på svag värme, 5-10 minuter. Smaka av med salt och tillsätt oliverna.

Bred ut hälften av quinoan på botten i en smord ugnsfast form. (Formen bör vara ganska djup.) Lägg köttfärsröran över, täck sedan med riven ost och de skickade äggen. Toppa med resterande quinoa. Vispa ett ägg och häll över hela gratängen.

Grädda i 200 °C varm ugn i 15-20 minuter.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: