Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Serveras med tomater

Oxfilé med potatisrosor

2/5 (3)


Ingredienser

ca 4 portioner

4 oxfilébitar á 150-175 g
smör till stekning
salt och Kockens svartpeppar grovmalen
140 g alspånsrökt bacon

Tomatröra
2 dl smetana
1 msk tomatpuré
½ tsk Kockens vitlökspeppar
1/2 tsk Kockens örter Provencal
1 -2 krm Kockens paprika stark

Potatisrosor
8 större jämnstora potatisar
smält smör
Kockens salladskrydda Italiensk

Tillbehör
4 klasar romantica tomater

Tillagning

  1. Vispa smetana till en spritsbar massa. Blanda i tomatpuré, smaka av med kryddor och eventuellt extra salt. Spritsa i 4 små skålar, resterande kan serveras i en separat skål till.
  2. Skiva skrubbad potatis tunt. Sätt dem omlott likt en ros i stadiga valfria muffinsformar och placera i muffinsplåt. Smält smöret och tillsätt krydda. Ringla/pensla smöret över formarna tills all potatis blir täckt. Pensla gärna ytterligare en gång under tiden de är i ugnen. Stek dem i ugnen i ca 200 C° i  25-30 minuter eller tills de mjuknat men ändå håller formen.
  3. Ringla över olja på tomaterna och rosta i 150° C tills de mjuknat. Strö över flingsalt.
  4. Knaperstek under tiden bacon och låt det rinna av på hushållspapper.
  5. Bind ev ett steksnöre runt om filéerna så de håller formen. Krydda de rumstempererad oxfilébitarna väl med salt och grovmald peppar. Bryn dem runt om i het panna med smör. Sänk värmen och efterstek till innertemperatur mellan 55-65 °C, vänd dem då och då.
  6. Fördela potatisrosor, oxfilé (utan snöre) med röra och strö över bacon. Serveras med rostade tomater och sallad

Liknande recept: