Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Plockar du egen svamp?

Ost och kantarellpaj

3/5 (5)


Ingredienser

4-5 port.

125 g kallt smör

3 dl vetemjöl med fullkorn eller vetemjöl

2-3 msk kallt vatten

Fyllning

smör till stekning

375 g färska kantareller eller blandat med annan valfri svamp

½ hackad gul lök

Salt

Kockens vitpeppar malen

2 msk hackad persilja

150 g riven västerbottenost

3 ägg

2 ½ dl valfri kokbar grädde

Kockens svartpeppar grovmalen

Tillagning

1. Blanda snabbt samman degen i en matberedare eller för hand, bara tills det precis blir blandat. Kavla ut degen anpassat till formen, ca 27 cm i diameter, och lägg i. Nagga och sätt in i kyl i ca 30 minuter.

2. Ansa svampen och dela i mindre bitar. Stek i torr stekpanna tills vätskan dunstat. Tillsätt smör och hackad lök. Stek tills löken mjuknat och krydda med salt och vitpeppar. Blanda ner hackad persilja. Låt svalna något.

3. Förbaka pajskalet i 200 °C i ca 10 minuter. Fördela svampröran och riven ost i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och svartpeppar. Häll i äggstanningen och grädda ytterligare 35-40 minuter eller tills fyllningen stelnat.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan