Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Ost och kantarellpaj

Ingredienser

4-5 port.

125 g kallt smör

3 dl vetemjöl med fullkorn eller vetemjöl

2-3 msk kallt vatten

Fyllning

smör till stekning

375 g färska kantareller eller blandat med annan valfri svamp

½ hackad gul lök

Salt

Kockens vitpeppar malen

2 msk hackad persilja

150 g riven västerbottenost

3 ägg

2 ½ dl valfri kokbar grädde

Kockens svartpeppar grovmalen

Instruktioner

1. Blanda snabbt samman degen i en matberedare eller för hand, bara tills det precis blir blandat. Kavla ut degen anpassat till formen, ca 27 cm i diameter, och lägg i. Nagga och sätt in i kyl i ca 30 minuter.

2. Ansa svampen och dela i mindre bitar. Stek i torr stekpanna tills vätskan dunstat. Tillsätt smör och hackad lök. Stek tills löken mjuknat och krydda med salt och vitpeppar. Blanda ner hackad persilja. Låt svalna något.

3. Förbaka pajskalet i 200 °C i ca 10 minuter. Fördela svampröran och riven ost i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och svartpeppar. Häll i äggstanningen och grädda ytterligare 35-40 minuter eller tills fyllningen stelnat.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?