
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Plockar du egen svamp?
Ost och kantarellpaj
Ingredienser
4-5 port.
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl med fullkorn eller vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
Fyllning
smör till stekning
375 g färska kantareller eller blandat med annan valfri svamp
½ hackad gul lök
Salt
2 msk hackad persilja
150 g riven västerbottenost
3 ägg
2 ½ dl valfri kokbar grädde
Tillagning
1. Blanda snabbt samman degen i en matberedare eller för hand, bara tills det precis blir blandat. Kavla ut degen anpassat till formen, ca 27 cm i diameter, och lägg i. Nagga och sätt in i kyl i ca 30 minuter.
2. Ansa svampen och dela i mindre bitar. Stek i torr stekpanna tills vätskan dunstat. Tillsätt smör och hackad lök. Stek tills löken mjuknat och krydda med salt och vitpeppar. Blanda ner hackad persilja. Låt svalna något.
3. Förbaka pajskalet i 200 °C i ca 10 minuter. Fördela svampröran och riven ost i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt och svartpeppar. Häll i äggstanningen och grädda ytterligare 35-40 minuter eller tills fyllningen stelnat.