Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Välj lamm till påsk

Örtmarinerade lammkotletter 0/5 (1)


Ingredienser

4 port.

4 dubbelkotletter eller 8 enkelkotletter av lamm

olja

salt

Kockens svartpeppar grovmalen

Marinad

1 tsk Kockens timjan

1 tsk Kockens vitlökspeppar

1 tsk Kockens örter Provençal

½ dl valfri olja

1 msk rödvin

ca 1 msk kinesisk soja

ca 1 kg blandat (potatis, gulbetor, palsternacka, rödlök, squash, tomatklasar)

valfri smaksatt crème fraiche

färsk rosmarin

Tillagning

1. Skär ett par snitt i kanten på kotletterna och lägg dem i en kraftig plastpåse. Blanda samman marinaden och häll den över lammkotletterna. Lägg dem för att marinera i kylen i minst två timmar, vänd påsen då och då.

2. Skrubba potatis, skala gulbetor, palsternackor och lök. Skär alla potatis, rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg på bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja och blanda så att alla ytor blir täckta. Strö gärna över salt och peppar.

3. Sätt in plåten i ugnen, 225 °C i ca 20 minuter. Ta ut den och lägg på skivad squash och tomatklasar. Sätt in i ugnen ytterligare ca 10 minuter tills allt är genomstekt men har tuggmotstånd kvar.

4. Låt lammkotletterna bli rumstempererade och torka av dem lätt. Stek dem 2-3 minuter på varje sida på ganska hög värme, beroende på tjocklek. Servera dem genast tillsammans med rostade grönsaker och valfri crème fraiche. Garnera gärna med rosmarinskvistar.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: