Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Välj lamm till påsk

Örtmarinerade lammkotletter

0/5 (1)


Ingredienser

4 port.

4 dubbelkotletter eller 8 enkelkotletter av lamm

olja

salt

Kockens svartpeppar grovmalen

Marinad

1 tsk Kockens timjan

1 tsk Kockens vitlökspeppar

1 tsk Kockens örter Provençal

½ dl valfri olja

1 msk rödvin

ca 1 msk kinesisk soja

ca 1 kg blandat (potatis, gulbetor, palsternacka, rödlök, squash, tomatklasar)

valfri smaksatt crème fraiche

färsk rosmarin

Tillagning

1. Skär ett par snitt i kanten på kotletterna och lägg dem i en kraftig plastpåse. Blanda samman marinaden och häll den över lammkotletterna. Lägg dem för att marinera i kylen i minst två timmar, vänd påsen då och då.

2. Skrubba potatis, skala gulbetor, palsternackor och lök. Skär alla potatis, rotfrukter och lök i grova bitar. Lägg på bakpappersklädd långpanna. Ringla över olja och blanda så att alla ytor blir täckta. Strö gärna över salt och peppar.

3. Sätt in plåten i ugnen, 225 °C i ca 20 minuter. Ta ut den och lägg på skivad squash och tomatklasar. Sätt in i ugnen ytterligare ca 10 minuter tills allt är genomstekt men har tuggmotstånd kvar.

4. Låt lammkotletterna bli rumstempererade och torka av dem lätt. Stek dem 2-3 minuter på varje sida på ganska hög värme, beroende på tjocklek. Servera dem genast tillsammans med rostade grönsaker och valfri crème fraiche. Garnera gärna med rosmarinskvistar.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan