Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Midsommarknäcke med dill


Ingredienser

ca 24 stycken

25 g jäst
2 dl vatten
2 dl ljust öl
3 msk olja
ca 5 dl grovt rågmjöl
3-4 dl vetemjöl special
2 tsk salt
ca 1 ½ tsk Kockens dillfrön, krossade

Tillagning

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 37 °C. Häll det över jästen och rör om till allt har löst sig. Tillsätt öl och olja.
2. Krossa dillfrön i en mortel och tillsätt tillsammans med saltet. Rör ner rågmjölet och arbeta in vetemjölet lite i taget tills det blir en smidig men lösdeg. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter på dragfri plats.
3. Ta upp degen och dela i bitar. Kavla ut varje del tunt till runda kakor , ca 20-22 cm, i diameter med hjälp av vetemjöl. Ta med mått ut en ring imitten. Avsluta med att rulla en kruskavel över, (om man har!) Lägg dem på en plåt och grädda i 250 °C , i 5-6 minuter. Passa noga!
4. Förvara i en lufttät burk.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan