Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Vegetarisk

Mexikansk tomatsoppa 0/5 (1)


Ingredienser

4 port.

2 mindre gula lökar
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
salt
Kockens vitpeppar
1-1 1/2 tsk Kockens  paprika chipotle
ca 1/2 tsk Kockens koriander
ca 1 tsk Kockens spiskummin
3 burkar á 400 g  finkrossade el. passerade tomater
5 dl grönsak/kalv/höns buljong av fond el. tärning
2 msk ketchup

Tillbehör:

1 paket á 140 g knaperstekt bacon( valfritt)
2 väl mogna avokado
ca 4 medium majs och tortillabröd
olja till fritering
Kockens Mexican spice mix
crème fraiche el. tjock yoghurt, ex. grekisk

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Fräs löken mjuk i smör och tillsätt kryddorna. Rör ner tomatkrosset och tillsätt buljongen. Låt puttra samman i ca 10 min. Smaka av med, ketchup, salt och peppar.
  2. Hetta upp ett par dl olja i en kastrull till 180 C, ha locket till hands om det skulle uppnå för hög temperatur och börjar brinna. Använd termometer!
  3. Strimla bröden och fritera i oljan i någon minut tills de börjar få lite färg, lägg upp på hushållspapper och låt rinna av. Krydda genast med mexican spice mix
  4. Servera de frasiga strimlorna, avokado (knaperstekt bacon) som tillbehör. En klick tjock yoghurt smakar också bra i.
Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: