Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med purjolök

Mexikansk Köttfärsgratäng

0/5 (3)


Ingredienser

4-5 port.

Potatismos:

ca 1 kg mjölig potatis t ex King Edvard

ca 2 msk smör

ca 2 dl mjölk

salt & peppar

1 ägg

 

Fyllning:

1 strimlad liten purjolök

500 g nöt el. blandfärs

smör till stekning

2 tsk Kockens sweet chili

2-3 tsk Kockens pizzakrydda

1 tsk Kockens chilipeppar

2 krm Kockens chili flakes

1 burk krossade tomater

2-3 tsk tomatpuré

1/2 kalv- el. grönsaksbuljongtärning

1 dl kokbar grädde

 

Garnering:

persilja

Tillagning

  • Skala och koka potatisen.
  • Fräs purjolöken mjuk i smör.
  • Bryn färsen grynig, krydda, tillsätt purjolöken och fräs samman.  Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och grädde. Låt puttra samman i minst 5 min. utan lock och smaka av med ev. mera kryddor. Det bör vara smakrikt. Häll allti en smord ugnsform.
  • Häll vattnet från potatisen och stöt samman. Tillsätt smör och mjölk under vispning tills det blir ett luftigt mos. Rör ner ägget och smaksätt med salt och vitpeppar.
  • Spritsa eller klicka potatismoset över färsen. Så här långt kan man förbereda och vänta med gratinering.
  • Gratinera i 225° C i ca 25 min tills den har fått vacker färg. Garnera med persilja. Servera en sallad till.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan