Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Att servera på buffén

Laxtårta med avokado 0/5 (1)


Ingredienser

8-10 port. (del av buffé)

Botten

275 g okryddad kavring

75 g smält smör

Fyllning

4 gelantinblad

3 dl gräddfil

250 g kesella 10 %

1 tärnad avokado

½ citron, saften

150 g färskrökt benfri laxfilé i små tärningar

¾ dl hackad dill/gräslök, blandat

2 krm Kockens chili sweet

1-1 ½ tsk Kockens citronpeppar

½-¾ tsk Kockens persillade

Garnering

sallad + eventuellt några rödlöksringar

½ -1 avokado

4-6 skivor färskrökt lax

1 citron

Tillagning

1. Skär av kanterna på brödet. Dela i mindre bitar och smula ner i en matberedare tillsammans med smöret. Packa massan i en form med löstagbar botten och ställ kallt. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

2. Blanda gräddfil med kesella. Skala och kärna ur avokadon. Tärna, pressa citronsaft över och blanda lätt.

3. Smält gelantinbladen med ca 1 ½ msk vatten och låt svalna något till en simmig lösning. Rör försiktigt ner gelantinlösningen i den inte alltför kalla gräddfil/kesella blandningen. Tillsätt resterande ingredienser och rör om försiktigt tills allt är blandat. Smaka av röran med kryddor.

4. Fördela fyllningen över bottnen i formen. Ställ kallt i ca 3 timmar eller till nästa dag.

5. Garnera med sallad, avokado, laxskivor och citronklyftor. Tips! Skalade räkor kan ersätta laxskivorna.

Skriv ut

Allergener i Kockens produkter
Citronpeppar:Selleri

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: