Laxtårta med avokado

Ingredienser

8-10 port. (del av buffé)

Botten

275 g okryddad kavring

75 g smält smör

Fyllning

4 gelantinblad

3 dl gräddfil

250 g kesella 10 %

1 tärnad avokado

½ citron, saften

150 g färskrökt benfri laxfilé i små tärningar

¾ dl hackad dill/gräslök, blandat

2 krm Kockens chili sweet

1-1 ½ tsk Kockens citronpeppar

½-¾ tsk Kockens persillade

Garnering

sallad + eventuellt några rödlöksringar

½ -1 avokado

4-6 skivor färskrökt lax

1 citron

Instruktioner

1. Skär av kanterna på brödet. Dela i mindre bitar och smula ner i en matberedare tillsammans med smöret. Packa massan i en form med löstagbar botten och ställ kallt. Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

2. Blanda gräddfil med kesella. Skala och kärna ur avokadon. Tärna, pressa citronsaft över och blanda lätt.

3. Smält gelantinbladen med ca 1 ½ msk vatten och låt svalna något till en simmig lösning. Rör försiktigt ner gelantinlösningen i den inte alltför kalla gräddfil/kesella blandningen. Tillsätt resterande ingredienser och rör om försiktigt tills allt är blandat. Smaka av röran med kryddor.

4. Fördela fyllningen över bottnen i formen. Ställ kallt i ca 3 timmar eller till nästa dag.

5. Garnera med sallad, avokado, laxskivor och citronklyftor. Tips! Skalade räkor kan ersätta laxskivorna.

Vi på Kockens levererar hållbara produkter som övertygar och överraskar. Med en stor nypa ambition, en ännu större dos nyfikenhet och över 100 års erfarenhet skapar vi smaker för idag och imorgon. En nypa av rätt krydda kan vara allt du behöver för att skapa matlagningsmagi.

Betyg

Vad tyckte du om receptet?