
Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.
Enkel och god
Lailas glutenfria morotskaka
Ingredienser
ca 20 rutor
150 g smör
3 dl socker
3 ägg
ca 3,6 dl (200 g) Lailas gul Mjölmix
2 ½ tsk bakpulver
1 tsk Kockens kardemumma
1 ½ tsk Kockens kanel
½ tsk Kockens ingefära
250 g FINT rivna morötter
Glasyr
150 g mjukt smör
200 g färskost naturell, typ
Philadelphia
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk pressad citronsaft och fint rivet skal från en halv citron
Dekoration
ca 100 g marsipan
gul och röd hushållsfärg
minikvistar av persilja
Tillagning
1. Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda resterande torra ingredienser och sikta ner i äggsmeten.
2. Blanda försiktigt ner de finrivna morötterna och häll smeten i en form, 20×30 cm, klädd med bakplåtspapper.
3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i ca 30 minuter. Prova med sticka att kakan är färdiggräddad. Låt svalna.
4. Vispa samman glasyren och bred på kakan. Skär kakan i rutor. Färgsätt marsipanen med några droppar färg till önskad kulör och forma små morötter. Stick med tandpetare ett hål i varje och trä in en persiljekvist som stjälk. Garnera kakan med morötterna.
Glutenfritt: Ja