Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med valnötter och äppel

Lailas glutenfria valnötsbröd


Ingredienser

1 stort bröd

5 dl filmjölk

50 g jäst

75 g margarin

1 ½ dl mörk sirap

1 tsk salt

2 dl grovhackade valnötter

1 stort grovrivet äpple

11-12 dl Lailas grön Mjölmix

Tillagning

Sätt ugnen på 175 °C. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt filmjölken och värm till 37 °C. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vätskan.

Om torrjäst används ska det blandas i mjölet enligt anvisningar på jästförpackningen. Tillsätt salt, sirap, valnötter,

rivet äpple samt nästan allt mjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen i bunken tills den börjar släppa i kanterna.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda. Tillsätt eventuellt mer mjöl.

Arbeta degen blank och smidig. Knåda och forma degen till en limpa. Lägg den på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Täck över med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i ca 30 minuter.

Grädda och låt svalna på galler under bakduk.

Gräddning: 175 °C i ca 40 minuter, i nedre delen av ugnen.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande glutenfria recept: