Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med två olika fyllningar

Lailas glutenfria pajskal

0/5 (3)


Ingredienser

4-5 port.

3 dl Lailas blå eller Lailas gul Mjölmix
1 krm salt
150 g kallt margarin (ej smör)
2 msk kallt vatten

Fyllning kassler och broccoli

150 g kassler eller rökt skinka
1 broccolihuvud
4 cocktailtomater i halvor
2 dl riven ost
4 ägg
2 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm Kockens svartpeppar grovmalen

Fyllning köttfärs och kantareller

smör till stekning
salt & Kockens vitpeppar malen
3–4 dl rensade kantareller i mindre bitar
1 liten gul lök
1–2 vitlöksklyftor eller 1 tsk Kockens vitlökspeppar
350–400 g köttfärs
ca 75 g riven ost
2 ½ dl valfri kokbar grädde eller gräddmjölk 50/50
3 ägg

 

Tillagning

  1. Tillsätt mjölmix, salt, smör i kuber och vatten i en matberedare. Bearbeta så kort tid som möjligt men så att det blir en slät deg. Smörj en pajform, ca 24 cm i diameter. Platta ut degen i formen. Ställ den kallt och låt vila ca 30 minuter.
  2. Förgrädda pajskalet i 200 ˚C i mitten av ugnen i 10–15 minuter.

Tillagning fyllning 1

  1. Tärna kasslern eller skinkan. Koka broccolin i lättsaltat vatten tills den är knappt mjuk. Låt den rinna av. Fördela kasslern/skinkan och broccolin i det förgräddade pajskalet. Strö över ost. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll över. Tryck ner tomaterna.
  2. Grädda i 200 °C i 30–40 minuter.

Tillagning fyllning 2

  1. Lägg kantarellerna i en panna och stek tills all vätska dunstat bort. Tillsätt smör och krydda med salt och peppar. Stek dem gyllengula.
  2. Fräs hackad lök och vitlök tills den mjuknat. Tillsätt färsen och stek den smulig. Krydda med salt och peppar. Tillsätt kantarellerna, ½ dl grädde och låt alltsammans puttra samman i några minuter. Låt svalna något.
  3. Fördela färsen i det förgräddade pajskalet. Strö över riven ost. Vispa samman ägg och resterande grädde och krydda med salt och peppar. Häll över fyllningen och grädda i 200 °C i 35–40 minuter. Garnera gärna med med färsk timjan.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan