Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med smak av saffran

Lailas glutenfria lussekatter 0/5 (19)


Ingredienser

ca 24 st

50 g jäst

100 g margarin

5 dl vatten eller mjölk

1 – 2 påsar Kockens saffran

1 ½ dl socker

¾ tsk salt

1 ägg

15-16 dl Lailas blå eller 13-14 dl Lailas gul Mjölmix

1 ägg till pensling och russin till garnering

Tillagning

Smula ner jästen i en degbunke. Smält margarinet. Tillsätt vatten eller mjölk och låt det bli fingervarmt, 37 °C. Häll degspadet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt socker, salt, saffran, ägg och nästan allt mjöl.

Arbeta degen väl i maskin 3-5 minuter. Låt jäsa i 20 minuter. Arbeta degen på nytt och tillsätt ev. lite mer mjöl. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i 24 lika stora delar och forma till lussekatter.

Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Täck med plastfolie och låt dem jäsa i 20-30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda.

Gräddning: 250 °C, 8-10 minuter, i mitten av ugnen.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande glutenfria recept: