Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Gott och saftigt

Lailas glutenfria kavring


Ingredienser

1 stort bröd

5 dl vatten

50 g jäst eller torrjäst

75 g margarin

¾ dl mörk sirap

2 tsk salt

1 tsk stött Kockens kummin (kan uteslutas)

ca 11 dl (610 g) Lailas grön Mjölmix

2 krm sockerkulör för mörkare bröd (kan uteslutas)

Gräddning

175 °C i 40-50 minuter, i nedre delen av ugnen.

Tillagning

Sätt ugnen på 175 °C. Smält fettet i en kastrull. Tillsätt vattnet och värm till 37 °C. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med vätskan. Om torrjäst används ska det blandas i mjölet enligt anvisningar på jästförpackningen.

Arbeta degen i bunken tills den nästan börjar släppa i kanterna.

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Arbeta degen blank och smidig. Knåda och forma degen till en limpa. Lägg den på en smord plåt eller på bakplåtspapper eller använd en 2 l bakform. Täck över med plastfolie och låt jäsa i ca 30 minuter.

Grädda och låt svalna på galler under bakduk.

Bakning i bakmaskin

Blanda vatten, margarin (helst flytande), sirap, salt och kummin i behållaren. Tillsätt mjölet och torrjästen. Välj ett program avsett för glutenfritt bröd. Peta ner degen med jämna mellanrum under knådningen så att den blir slät. Pensla det bakade brödet med sirap utspädd i vatten för mörkare ovansida.

Tillsätt salt, sirap, kummin och mjöl.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande glutenfria recept: