Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Grundrecept

Lailas glutenfria frallor 1.67/5 (9)


Ingredienser

12-16 st

50 g smör eller mjölkfritt margarin

5 dl vatten eller mjölk

50 g jäst (25 g till Lailas gul Mjölmix)

1 ½-2 msk socker

1 ½-2 tsk salt

Använd någon av mjölsorterna:

12-13 dl (675 g) Lailas blå Mjölmix (650 g för bakmaskin)

10-11 dl (565 g) Lailas gul Mjölmix (550 g för bakmaskin)

9-10 dl (550 g) Lailas grön Mjölmix (520 g för bakmaskin)

Kockens vallmo– eller sesamfrön att garnera med

Flytande margarin eller ägg till pensling

Gräddning: 250 °C

Tillagning

Lägg matfett i en kastrull. Tillsätt vatten eller mjölk och värm till 37 °C. Smula sönder färsk jäst i en bunke och tillsätt den ljumna vätskan. Torrjäst blandas direkt i mjölet. Följ anvisningarna på jästförpackningen.

Tillsätt salt, socker och mjöl. Arbeta degen i bunken tills den nästan börjar släppa från kanterna. Låt degen vara lite lös och kletig. Den torkar något under första jäsningen och det är bättre att tillsätta lite mjöl vid utbakningen än att det blir för mycket mjöl från början. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Mjöla händer och bakbord försiktigt och arbeta degen blank och smidig. Är degen för kletig tillsätt mer mjöl, men försiktigt. Ju mer mjöl man arbetar in i degen desto torrare blir brödet.

Frallor, tekakor och hamburgerbröd

Rulla ut degen till en lång längd och dela den i 12-16 lika delar. Forma degen till bullar. Platta till tekakorna och hamburgerbröden med handen, ca 1 cm tjocka, och lägg dem på bakplåt. Täck över med plastfolie. Låt jäsa i ca 30 minuter.

Pensla bullarna/tekakorna/hamburgerbröden med smält margarin eller ägg. Strö över vallmo- eller sesamfrön.

Grädda i 8-10 minuter i mitten av ugnen.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Allergener i Kockens produkter
Sesamfrön:Sesamfrön

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande glutenfria recept: