Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

För den sötsugne

Lailas glutenfria cheesecake


Ingredienser

ca 6-8 bitar

Botten

250 g glutenfria digestivekex

100 g smält smör

 

Fyllning

3 gelatinblad

300 g färskost naturell, typ Philadelphia

rivet skal från 1 ½ lime

saften från ca 1 lime

1 ½ dl florsocker

3 dl crème fraiche

ca ½ l blandade blåbär och hallon eller valfria bär

Tillagning

1. Krossa kexen i en mixer. Tillsätt det smälta smöret och blanda. Tryck ut smulorna jämnt i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Låt stå i kyl minst 20 minuter.

2. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal och florsocker. Crème fraiche vispas i en separat skål till fluffigt skum.

3. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt tillsammans med limesaften på svag värme i en kastrull. Låt svalna tills det är en simmig lösning. Rör ner den inte allt för kalla ostmassan, lite i taget, i den avsvalnade gelatinlösningen. Tillsätt crème fraichen försiktigt. Smaka av. Häll massan över bottnen och låt stå och stelna i kylen i minst två timmar, gärna till nästa dag.

4. Garnera med valfria bär.

Skriv ut

Glutenfritt: Ja

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan