Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Till sommarens fikastunder

Läcker jordgubbspaj

0/5 (1)


Ingredienser

1 paj

Pajdeg

100 g smör eller

margarin

2 dl vetemjöl

1 dl Kockens Potatismjöl

1 ½ dl socker

1 tsk bakpulver

1 ägg

Fyllning

5 dl jordgubbar (ca 300 g)

3 dl jordgubbsaft (outspädd)

3 msk Kockens Potatismjöl

2 tsk socker

½ tsk citronsaft

Garnering

jordgubbar

Tillagning

Smula ihop finfördelat matfett med vetemjöl, potatismjöl, socker och bakpulver (använd gärna en mat-beredare). Tillsätt det söndervispade ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen (ca 25 cm i diameter). Låt vila i kylskåp.

Dela jordgubbarna i kvartar. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Tag kastrullen från plattan när första bubblan syns.

Häll den något avsvalnade fyllningen i pajskalet och sockra lite ovanpå. Grädda i nedersta delen av ugnen vid 175 °C i 30 minuter eller tills pajen ser färdig ut. Sockra lite över fyllningen för att hindra skinnbildning. Låt pajen svalna något. Dekorera med skivade jordgubbar.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan