Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Till sommarens fikastunder

Läcker jordgubbspaj 0/5 (1)


Ingredienser

1 paj

Pajdeg

100 g smör eller

margarin

2 dl vetemjöl

1 dl Kockens Potatismjöl

1 ½ dl socker

1 tsk bakpulver

1 ägg

Fyllning

5 dl jordgubbar (ca 300 g)

3 dl jordgubbsaft (outspädd)

3 msk Kockens Potatismjöl

2 tsk socker

½ tsk citronsaft

Garnering

jordgubbar

Tillagning

Smula ihop finfördelat matfett med vetemjöl, potatismjöl, socker och bakpulver (använd gärna en mat-beredare). Tillsätt det söndervispade ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i formen (ca 25 cm i diameter). Låt vila i kylskåp.

Dela jordgubbarna i kvartar. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Tag kastrullen från plattan när första bubblan syns.

Häll den något avsvalnade fyllningen i pajskalet och sockra lite ovanpå. Grädda i nedersta delen av ugnen vid 175 °C i 30 minuter eller tills pajen ser färdig ut. Sockra lite över fyllningen för att hindra skinnbildning. Låt pajen svalna något. Dekorera med skivade jordgubbar.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: