Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kycklinggratäng med bacon

0/5 (1)


Ingredienser

ca 4 portioner

4 port. kokt ris, pasta eller annat önskat tillbehör

500-600 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
Kockens grillkrydda Original

Sås
½ buljongtärning (grönsak, kött eller höns)
3 dl valfri kokbar grädde
1 tsk Kockens örter Provencal
1 krm Kockens vitpeppar malen
ljus snabbredning

Topping
3 väl mogna tomater
140 g bacon, gärna alspånsrökt

Tillagning

1. Dela filéerna i 2-3 delar på längden, beroende på del av kyckling. Krydda dem med grillkrydda och bryn dem runt om i smör i het panna.
2. Bottna en ugnsfast form med kokt ris eller valfritt tillbehör. Fördela kycklingen över.
3. Blanda samman alla ingredienserna till såsen, förutom redningen, i en kastrull. Låt den koka upp under omrörning och puttra samman 5-10 minuter. Red av till önskad konsistens.
4. Häll såsen över kycklingen i formen. Grädda i 200°C i ca 15 minuter.
5. Stek grovt hackat bacon, låt rinna av på hushållspapper och tärna tomaterna. Ta ut formen och strö över tomat och baconbitar. Sätt in den i ytterligare 10-15 minuter, tills kycklingen precis är genomstekt. OBS! Testa alltid – olika tillagningstider beroende på del av kyckling och storlek.
Servera en sallad till.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan