Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kroppkakor från Irak

Kubbe från Mellanöstern 0/5 (1)


Ingredienser

4 port.

500 g jasminris

1 ägg

1 tsk Kockens gurkmeja

1 tsk Kockens spiskummin

1 tsk salt

olja till fritering

Fyllning

5 champinjoner

1 gul lök

250g  gröna ärter

2 dl hackad persilja

2 tsk Kockens sju kryddor

salt

smör/olja till stekningen

Till servering

grönsallad, oliver, saltgurka

tjock kall yoghurt

Tillagning

Koka riset enligt anvisning på förpackningen och låt kallna.

Blanda sedan riset med ägg och kryddor och knåda samman en deg.

Fyllning

Hacka champinjoner, lök och persilja. Fräs lök, champinjoner och kryddor. Blanda sedan i ärtor och persilja. Smaka av med salt. Låt blandningen svalna.

Ta upp degen och rulla små bullar, dubbelt så stora som köttbullar ungefär, med hjälp av vattensköljda händer. Gör försiktigt hål i bullen och lägg i fyllning. Förslut öppningen med lite deg.

Fritera kubbarna i olja i 180 grader C tills de får gyllenbrun färg, ca 10 minuter. (Ha gärna lock till hands att kväva elden med ifall det blir för hett och börjar brinna.)

Servera med grönsallad, oliver, saltgurka och tjock kall yoghurt.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: