Foto: Per-Erik Berglund/Znapshot

Om du vill imponera i köket

Kryddstekt ankbröst


Ingredienser

10 port.

Kryddstekt ankbröst

5 st ankbröst, putsade

2 msk Kockens glöggkryddor, malda och siktade

1 msk smör

1 msk rapsolja, neutral

Kockens svartpeppar grovmalen

Salt

Morotscrème

500 g morot, skalad och skuren i slantar

0,5 l vatten

0,5 l apelsinjuice

1 dl grädde

30 g smör

Salt

Syrade grönsaker

10 st minimorötter, skurna i mindre bitar

2 st palsternackor, skalade och skurna i mindre bitar

2 st gulbetor skalade och delade i mindre bitar

10 st minilökar, skalade

1 msk vitvinsvinäger

2 msk olivolja

0,5 dl dill

0,5 dl gräslök

1 st morot, tunt hyvla

Tillagning

Kryddstekt ankbröst

Gnid in ankbrösten med kryddorna, saltet och svartpepparn. Bryn dem i olja tills skinnet blir krispigt, avsluta i smör. Baka sedan ankbrösten klara i ugnen i 90 °C till en innertemperatur på 56 °C. Låt vila i 5 min. Smaksätt med olivolja.

Morotscrème

Koka moroten mjuk i apelsinjuice och vatten. Tag 1 dl vätska åt sidan och häll sedan av resterande. Mixa moroten slät med smöret. Justera konsistensen med vätskan. Smaka av med salt.

Syrade grönsaker

Koka grönsakerna mjuka i saltat vatten. Lyft ur dem ur vattnet och smaksätt genast med vinägern och olivoljan. Krydda med salt och svartpeppar. Ringla lite olivolja över de hyvlade morötterna och fördela över grönsakerna.

Servering

Värm ankbrösten 5 min i ugnen och skär sedan upp dem i skivor. Servera med varm morotscrème och de syrade grönsakerna. Ringla gärna lite olivolja dekorativt på tallriken.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: