Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kryddstarka bars med mörk choklad

0/5 (1)


Ingredienser

ca 20 stytcken

150 g torkade fikon
75 g cashewnötter
125 g torkade aprikoser
50 g pumpakärnor
125 g havregryn
75 g torkade tranbär
1 msk Kockens ingefära malen
ev ½ fint riven Kockens muskotnöt
1 tsk Kockens chili flakes
ca 3 msk fast honung
2 -2 ½ dl creamy jordnötssmör
Garnering
200 g mörk choklad

Tillagning

  1. Skär bort skaften på fikonen och hacka dem grovt tillsammans med cashewnötter och aprikoser. Blanda i övriga ingredienser förutom honung och jordnötssmör.
  2. Smält ihop honung och jordnötssmör under försiktig omrörning på svag värme tills det är blandat. Rör ner i fruktblandningen och blanda ihop till en tjock massa som sedan plattas ut i en bakpappersklädd form ca 20 x 30 cm stor.
  3. Låt stå och stelna i kyl till nästa dag och skär i bitar. Doppa ena sidan i mörk choklad. Lägg gärna om med vaxat papper eller bakplåtspapper. Förvaras kallt i kyl eller i frys.

Tips! Man kan byta ut till andra sorters torkade frukter och flingor, ersätta med andra nötter eller inte ha i så många ingredienser. Man får då reglera med honung/jordnötssmör till en lämplig konsistens.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan