
Foto: Fabian Björnstjerna. Recept & styling: Årets Kock
Med vispad mjölkchoklad
Kryddkokta päron
Ingredienser
4 port.
Kryddkokta päron med vispad mjölkchoklad, drömmar och rostade mandlar
Kryddkokta päron
4 st päron
2 dl socker
3 dl vatten
1 citron
2 st stjärnanis
Vispad mjölkchoklad
100 g grädde
50 g mjölk
3 st äggulor
40 g socker
200 g mjölkchoklad
Drömmar
50 g smör
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ dl rapsolja
½ tsk hjorthornssalt
2 dl vetemjöl
Rostade mandlar
2 dl skalade mandlar
1 msk socker
1 krm salt
1 msk matolja
Tillagning
Kryddkokta päron
Koka upp alla ingredienser förutom päronen. Skala päronen och kärna ur de. Låt de sjuda i lagen ca 15 minuter och dra åt sidan. Låt svalna
Vispad mjölkcholkad
Koka upp mjölk, grädde och socker, tillsätt äggulorna och sjud försiktigt tills den börjar tjockna. Riv chokladen och blanda i. Mixa ihop med en stavmixer och låt svalna. Vispa chokladen med elvisp innan servering.
Drömmar
Vispa smör, socker och vaniljsocker fluffigt, tillsätt oljan. Sikta i vetemjöl och hjorthornssalt. Rulla bollar av degen och baka på 150 grader ca 20 minuter.
Rostade mandlar
Rosta mandlarna i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter, ta ut mandlarna och strö på salt, socker och oljan. Rosta sedan i ytterligare 5 minuter