Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Köttfärssoppa


Ingredienser

4-5 portioner

400 g blandfärs

smör eller olja till stekning

salt & Kockens svartpeppar grovmalen

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

400 g krossade tomater

2-3 msk tomatpuré

1-2 msk ketchup

ca 1 tsk Kockens paprikapulver stark

ca ½ tsk Kockens chili Chipotle

ca ½ tsk  Kockens oregano

9-10 dl kött-/grönsaksbuljong på fond eller tärning

1 dl röda linser

2-5 krm balsamvinäger

ev. någon nypa Kockens chili flakes

Tillagning

  1. Bryn färsen så den blir smulig, krydda med salt och peppar. Skala lök och vitlök. Hacka löken och riv vitlöksklyftorna. Hetta upp smör/olja i en stor gryta och fräs lök och vitlök i ett par minuter.
  2. Tillsätt färs, tomatkross, puré, ketchup, kryddor och buljong i grytan. Låt soppan sjuda samman i ca 15 minuter. Tillsätt röda linser och späd eventuellt med mer buljong. Låt sjuda ytterligare 5-10 minuter på svag värme. Smaka av med eventuellt mer kryddor och balsamvinäger för att få balans i syran.
  3. Servera soppan het, eventuellt gratinerad med ost eller tillsammans med en klick tjock yoghurt. Ha gärna ett gott bröd till.

Tips! Häll soppan i små ugnsfasta skålar. Strö över riven ost och gratinera i någon minut i 250 ˚C tills osten smält.

Liknande recept: