Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Köttbullar i kryddrik tomatsås

5/5 (1)


Ingredienser

ca 4 port.

4 port. pasta

1 burk, 500 g, grillad paprika i olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
salt
1 tsk Kockens pepparmix
1 tsk Kockens chilipulver
1 tsk Kockens oregano
1 tsk Kockens timjan
1 tsk Kockens paprikapulver

Köttbullar
500 g blandfärs
1 tsk salt
2-3 krm Kockens svartpeppar malen eller Kockens köttfärskrydda
1 ägg
1-1 ½ dl valfri kokbar grädde

Tillbehör
parmesan

Tillagning

1. Hacka avrunnen paprika grovt och hacka löken fint. Fräs paprika, lök och fint riven vitlök i lite av oljan från paprikaburken.
2. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, vatten och smulad buljongtärning. Krydda väl och låt alltsammans koka ihop på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av om eventuellt mer kryddor önskas tillsättas.
3. Blanda färs med kryddor och ägg. Arbeta försiktigt in grädden lite i taget. Forma stora köttbullar med vattensköljda händer.
4. Koka pastan enligt anvisning.
5. Bryn köttbullarna runt om i smör och låt dem eftersteka i några minuter tills de är klara. Blanda nykokt pasta och tomatsås med köttbullar. Strö över rikligt med riven parmesan.

Tips: För krämigare sås, tillsätt 1-2 dl kokbar grädde!

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan