Foto: Johan Persson. Recept: Marie Lingstedt. Styling: Fia Arosenius Ahlanzberg

Barnens favorit

Tacopaj med egen krydda

0/5 (2)


Ingredienser

4 port.

Egen tacokrydda

2 msk Kockens chilipeppar

1 msk Kockens chilipulver

1 msk Kockens spiskummin

1 msk Kockens paprikapulver

1 msk Kockens lökpulver

1 tsk Kockens vitlökspulver

1 tsk Kockens oregano

1 msk salt

1 msk socker

 

Tacopaj

2 dl vetemjöl

100 gram smör

2 msk vatten

400 gram nötfärs

1,25 dl vatten

4-6 tsk kryddmix

2 msk hackade jalapenos

2 dl crème fraiche paprika & chili

3 skivade tomater

150 gram riven cheddarost

 

Tillagning

Egen tacokrydda

1. Blanda samman alla kryddor. Mortla gärna samman kryddorna i en stor mortel så smakerna blandas väl.

2. Häll upp i en mörk och lufttät burk eller förvara på ett svalt och mörkt ställe!

I den här kryddblandningen vet du vad det finns. Salthalten är inte så hög men det kan du reglera själv i efterhand. Kryddblandningen har en kraftigare smak och därför även mindre dosering. Vi rekommenderar 2-4 tsk till 300 g färs. Prova dig fram för önskad smak.

Tips! Vill du ha en lite starkare krydda – tillsätt lite cayennepeppar.

 

Tacopaj

1. Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop degen.

2. Tryck ut degen i en smord pajform. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10 minuter.

3. Stek samtidigt köttfärsen i en stekpanna med margarin.

4. Tillsätt kryddmixen och vattnet. Låt köttfärsblandningen sjuda på svag värme i 12-15 minuter under omrörning.

5. Tillsätt jalapenos till köttfärsblandningen och rör om.

6. Lägg köttfärsblandningen i pajformen. Häll över den smaksatta crème fraichen och bred ut den över köttfärsen.

7. Lägg på ett lager tomatskivor över fyllningen och avsluta med att strö den rivna osten över pajen.

8. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-15 minuter tills osten smält och fått färg.

Servera med grönsaker.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan