Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Med kanel eller vanilj

Kockens enkla äppelmos

0/5 (1)


Ingredienser

1 kg syrliga äpplen t ex Transparante Blanche, James Grieve eller Signe Tillisch

1 dl vatten

1 krm Kockens askorbinsyra

1 ½-3 dl socker

½ Kockens vaniljstång eller 1 Kockens kanelstång

1 krm Kockens natriumbensoat

Tillagning

1. Skölj och dela äpplena, ta bort kärnhusen och skär i klyftor. Lägg alltsammans med en halv urskrapad vaniljstång i en tjockbottnad kastrull, koka till mos i 10-15 minuter. Rör ner sockret och koka upp igen och låt småkoka i ett par minuter. Ta upp eventuell kanelstång. Tillsätt askorbinsyra utrört i lite mos så behåller det sin fina färg.

2. Rör ut natriumbensoat i lite mos och tillsätt under omrörning. Mixa moset med en stavmixer och häll ända upp på väl rengjorda burkar.

Låg dosering av socker – hållbar i kyl i ett par veckor.

Högsta doseringen av socker – hållbar i kyl i 6 månader.

Förvaras i kyl.

Tips! Sätt rendiskade glasburkar i ugnen i 100 °C i ca 20 minuter och fyll dem med det varma moset ända upp.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan