Foto: Per-Erik Berglund/Znapshot

Förgyll frukosten med...

Kardemumma- & mandelscones


Ingredienser

ca 30 st små

Scones

150 g ekosmör, svenskt

75 g socker

450 g vetemjöl

4 g salt

15 g Kockens bikarbonat

1 st ägg, svenskt ekologiskt

175 g yoghurt, svensk ekologisk

50 g mandel, hyvlad

2-4 g Kockens kardemummakärnor, krossade

Dekoration

mandel, hyvlad

Kockens kardemumma malen

ägg, till penslingen

Tillagning

Blanda samtliga torra ingredienser ordentligt. Tillsätt det tärnade rumstempererade smöret och blanda tills det blir till en ”sandig” konsistens. Tillsätt sedan ägg och yoghurt. Knåda till en smidig deg och dela upp dem till lagom stora bollar, ca 30 g, och lägg dem på bakplåtspapper. Pensla med lite ägg och strö på den strimlade mandeln och kardemumma. Baka i ugnen på 180 °C tills de får en vackert gyllene yta.

Servera med en god sylt, clotted cream eller färskost.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan