Kanelbullar med dipp

0/5 (1)


Ingredienser

ca 32 stycken

30 g (något mer än ½ paket) jäst för söta degar

3 dl mjölk

150 g mjukt margarin

ca 10 dl vetemjöl

2 krm salt

¾ dl socker

Fyllning

ca 125 g mjukt smör

1-2 msk Kockens kanel malen, Ekologisk

¾ dl socker

Garnering

ägg till pensling

pärlsocker

Dipp

3 dl gräddfil

1 krm Kockens kardemumma malen, Ekologisk

zest av en citron

1 msk honung

Tillagning

1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37 °C och rör ut jästen i den. Tillsätt salt och socker. Rör ner ca hälften av vetemjölet och arbeta ner klickar av margarin varvat med resterande vetemjöl tills det blir en lätt och smidig deg.

2. Låt jäsa övertäckt på dragfri plats till nästan dubbel storlek. Minst i 30 minuter.

3. Blanda samman fyllningen.

4. Ta upp degen och kavla ut till en rektangulär platta, ca 65 x 38 cm. Bred på fyllningen och vik ihop degen (på längden) i tre delar. Skär degplattan i remsor (ca 1,5 cm), vrid och sno ihop till knutar. Lägg i formar på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa övertäckta tills degen reser sig efter lätt tryck, ca 30 minuter.

5. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 225-250 °C i ca 5-8 minuter.

Dipp

Blanda ihop ingredienserna medan bulldegen står på jäsning. Låt stå i kyl och dra tills bullarna är nygräddade.

Liknande recept: