Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Vetebröd med en twist

Julvetebröd med kardemumma


Ingredienser

2 stora

50 g jäst

175 g margarin

7 ½ dl mjölk

1 ¾ dl socker

1 tsk salt

ca 1,3 kg vetemjöl

Fyllning

ca 150 g mjukt smör

100 g malda hasselnötter

1 ½ dl socker

2 tsk Kockens kardemummakärnor, fint stötta

ägg till pensling

Tillagning

1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och låt alltsammans bli ca 37 °C varmt. Lös upp jästen med lite av degvätskan och tillsätt resten av degspadet, saltet och sockret.

2. Tillsätt vetemjölet lite i taget och arbeta tills det blir en smidig deg. Låt jäsa övertäckt till nästan dubbel storlek på dragfri plats. Blanda samman fyllningen.

3. Ta upp degen och dela den i två delar.

4. Tag en del och dela i två. Kavla ut ena delen till en rund platta, ca 27 cm i diameter. Bred ut hälften av fyllningen på plattan men spara en kant runt om som ‘snurran’ ska läggas på.

5. Med andra delen, rulla ut två långa fingertjocka längder och tvinna dem. Pensla kanten med äggvita och lägg en av längderna runtom på degplattan. Den andra längden delas i två delar och läggs som ett kors. Anpassa längderna och om det blir deg över, gör kusar på resten och lägg mellan korset.

Gör likadant med andra deghalvan eller gör klassiska bullar med resten av fyllningen.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: