Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Till adventsfika

Julig Lingoncheesecake

0/5 (1)


Ingredienser

8-10 bitar

Botten:
200 g digestivekex 13-14 st
2-3 tsk Kockens kanel
1 tsk Kockens kardemumma
1 tsk Kockens ingefära
1 krm Kockens pomeransskal malda
100 g smält smör

Fyllning:
2 ägg+1 äggula
1 dl florsocker
fint rivet skal och saft från 1/2 större citron
200 g Philadelphia ost naturell
2 dl crème fraîche

Garnering:
1 1/2 dl koncentrerad lingondricka
2 1/2 gelantinblad
ca 1 dl lingon (inte helt tinade)
kryddgrönt

Tillagning

  1. Smula sönder kexen med kryddorna i en matberedare, tillsätt smält smör och kör samman till en massa.
  2. Tryck ut massan i en bakpappersklädd form med löstagbar botten (ca 23 cm i diameter).
  3.  Grädda bottnen i 175 C i ca 10 min.
  4. Vispa samman ägg och florsocker poröst, tillsätt ost, saft och rivet skal av citron under vispning tills det blir en jämn massa.  Rör ner crème fraîche. Häll fyllningen i formen och grädda ytterligare i samma temperatur ca 30 min el. tills den precis har stannat.
  5. Låt svalna och ställ in formen i kylen för att kallna.
  6.  Lägg gelantinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Hetta upp hälften av saften och rör ner de urkramade gelantinbladen.  Tillsätt resterande lingondricka och låt svalna till simmig konsistens.  Fördela de halvfrusna bären över kakan och skeda försiktigt över saftlösningen, gärna ett tunt lager först som får stelna något. Skeda sedan över resterande saft. Låt stelna i kyl.
  7. Garnera med mynta och ev. några extra lingon.

Liknande recept:

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan