Jordgubbspaj med mandelmassa, jordgubbar, persikor och nektariner


Ingredienser

4-6 portioner

3 dl vetemjöl

1 tsk strösocker

150 g kallt smör

1 ägg

Fyllning

150 g mandelmassa

1 ½ tsk finstött Kockens kardemummakärnor

10-15 st. jordgubbar

1 ½ msk Kockens potatismjöl

3 nektariner

2 persikor

3 msk smör eller margarin

4 msk strösocker

Garnering

Kryddgrönt, ex mynta eller citronmeliss,

Siktat florsocker

Serveras med

Vispad grädde

Tillagning

  1. Dela matfettet i tärningar och placera mjöl, socker och matfettstärningar i en matberedare. Kör tills du har en smulig massa. Tillsätt ägget och kör tills degen formas till en boll.
  2. Tryck ut degen i en smord pajform ca 24 cm i diameter. Låt formen vila ca 30 minuter i kylen. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter, 225 grader. Sänk ugnen till 200 grader.
  3. Dela och kärna ur nektariner och persikor. Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs frukten mjuk och blank i matfettet i ca 8-10 minuter på mellanstark värme. Rör om försiktigt då och då.
  4. Riv mandelmassan grovt och fördela i det förgräddade pajskalet. Strö över kardemumma. Häll i frukthalvorna. Halvera jordgubbarna och vänd jordgubbarna i lite potatismjöl och fördela i pajformen. Strö över strösocker.
  5. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter eller till frukten fått fin färg. Garnera med kryddgrönt. Servera med vispad grädde.

Liknande recept: