Foto: Katarina Bellman

Testa smakkombinationen

Chili med mandel & choklad


Ingredienser

100g rödlök

2 st vitlöksklyftor

1 röd chili

2 msk neutral olja

2 tsk Kockens kummin hel

1 tsk Kockens paprikapulver

1 tsk Kockens oregano

100g morötter

1 gul paprika

½ röd paprika

100g mandel (1 påse)

2 burkar avrunna blandade bönor

2 burkar plommontomater

2 dl vatten

½ kruka koriander

1 lime

ca 75g mörk choklad

½ dl balsamvinäger

2 ½ dl turkisk yoghurt

Salt

Till servering

4 pitabröd

Tillagning

1. Grönsaker: Finhacka 100 g rödlök (1-2 st), 2 vitlöksklyftor och en röd chili.

2. Hetta upp 2 msk neutral olja i en gryta och fräs lök och chili på medelvärme med 2 tsk hel kummin, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk oregano i 5-7 min utan att de tar färg.

3. Skala 100 g morötter (1-2 st) . Skär morötterna, 1 gul paprika och ½ röd paprika i 1 cm stora tärningar och lägg dem i grytan allteftersom och fräs i 3 min.

4. Finhacka 1 påse mandel (100 g ). Tillsätt mandeln och 2 burkar avrunna blandade bönor, 2 burkar plommontomater, 2 dl vatten och 2 tsk salt . Låt puttra på medelvärme under lock i 20 min.

5. Hacka ½ kruka koriander. Skär 1 lime i klyftor. Sätt ugnen på 225°. Värm 4 pitabröd på ett ugnsgaller i ca 5 min.

6. Bryt sönder ¾ fp mörk choklad (ca 75 g). Tillsätt chokladen, ½ dl balsamvinäger, 1 krm salt och 2 krm svartpeppar. Låt puttra i 5 min och rör om tills chokladen smält.

Servera chilin tillsammans med 2½ dl turkisk yoghurt, pitabröd, färsk koriander och limeklyftor.

Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: