Foto: Jönsson Bilder. Recept & styling: Marianne Liljenberg.

Kryddrik

Grön soppa med rostat strössel


Ingredienser

ca 4 portioner

smör eller olja till stekning

1 hackad gul lök

3-4 st mjöliga potatis

1 tsk stötta Kockens fänkålsfrön

salt och Kockens vitpeppar malen

½ tsk Kockens vitlökspulver

ca 7 dl grönsaksbuljong från tärning eller fond

500 g gröna ärtor

2 dl valfri kokbar grädde

Strössel

tärnat surdegsbröd

rostade Kockens sesamfrön

rostade pumpakärnor

Garnering

ärtskott

Tillagning

  1. Skala potatisarna och tärna dem. Fräs löken mjuk, tillsätt potatisen och stek ytterligare i några minuter tillsammans med kryddor.
  2. Tillsätt buljong så att det täcker potatisen och löken. Låt det puttra samman i några minuter tills potatisen mjuknat. Mixa samman till en slät puré med stavmixer.
  3. Tillsätt ärterna och resten av buljongen, låt koka upp och mixa samman till en slät soppa. Tillsätt grädden. Låt allt bli varmt och smaka av om eventuellt mer kryddor behöver tillsättas.
  4. Lägg surdegsbrödtärningarna på en plåt och rosta dem knapriga i 225 °C i några minuter tills de har fått fin färg. Rosta pumpafrön och sesamfrön i en torr panna tills de får färg. Blanda och toppa soppan med strössel vid servering. Garnera med ärtskott.
Kockens kryddskola

Lär dig mer om alla våra kryddor i Kockens kryddskola.

Till kryddskolan

Liknande recept: